ProRail heeft met twee bureaus een raamcontract afgesloten voor ‘verkenningen’: Arcadis en 4Infra bv. Wanneer een gemeente voor een LVO-traject in aanmerking komt, of wil komen, verkent een van beiden de situatie rond de overweg, samen met de betrokken gemeente.

Arcadis krijgt 60 procent van het werk toebedeeld. Harold van Veen, senior projectmanager bij Arcadis: “We hebben al jaren ervaring met LVO-projecten en kunnen daarom goed adviseren. Bijvoorbeeld over de overwegen die prioriteit verdienen, ook in relatie tot projecten die er al lopen. De grootste uitdaging waar we met z’n allen voor staan, is afwegingen maken tussen maatregelen en beschikbare middelen. Eigenlijk wil je dan voor alle overwegen weten waar de kansen liggen. Samen met 4infra kregen we van ProRail het verzoek om alvast wat pre-verkenningen te doen; aftasten waar de kansen zitten en hoe je dat goed weergeeft in een rapport. We hebben inmiddels een gezamenlijk voorstel ingediend.”

Niels van Dalen is projectleider bij 4Infra bv. “Dat we als relatief kleine speler tussen ‘de grote jongens’ terecht zijn gekomen, vinden we fantastisch. Arcadis heeft natuurlijk een voorsprong in kennis, en ervaring met de processen. Wij hebben in het verleden al wel eerder gemeenten ondersteund bij LVO-projecten en zijn nu druk bezig met een inhaalslag op het totaal . We hebben de samenwerking gezocht met bureau BVA Verkeersadviezen in Zwolle. Zij nemen de verkeerskant voor hun rekening, wij de railkant. We zijn inmiddels vol enthousiasme aan de slag gegaan met twee LVO-projecten; in Hoorn bij het Keern en in Kruiningen bij de Zanddijk.”

Raamcontract voor Arcadis en 4Infra bv