Met camera’s registeren wie er door rood rijdt. Dat is wat ProRail sinds eind maart in Hilversum op proef doet. Projectleider Alexander Scholz van ProRail: “Overtreders krijgen de eerste periode een waarschuwingsbrief. Daarna volgen boetes.”

De proef vindt plaats in nauwe afstemming met het Openbaar Ministerie en betreft al het gemotoriseerd verkeer met een kenteken. Het gaat om twee overwegen: aan de Soestdijkerstraatweg en aan de Schoolstraat. Beide zijn in overleg met gemeente Hilversum uitgekozen.

Scholz: “Dagelijks zijn er meerdere overtredingen, omdat weggebruikers de geluid- en lichtsignalen bij overwegen negeren. Dat is levensgevaarlijk. Ons doel is om een gedragsverandering teweeg te brengen. Dat we daartoe gaan handhaven met cameraregistratie, is nieuw. Je kunt het misschien nog het beste vergelijken met een flitscamera bij een rood verkeerslicht. Daarna volgen bekeuringen via het Centraal Justitieel Incassobureau.”

“De proef houdt onder meer in dat we kijken hoe betrouwbaar de camera’s de overtredingen kunnen registreren, zowel overdag als ’s nachts, als bij diverse weersomstandigheden. Maar ook hoeveel bekeuringen het oplevert, of we gedragsveranderingen zien, en – uiteraard – of het daadwerkelijk veiliger is geworden. We evalueren de proef aan het eind van het jaar, waarna er nog een besluitvormingstraject volgt om dit ook elders in te voeren. Nu al hebben zich andere gemeenten bij ons gemeld om hierin samen te werken.”

Voor automobilisten en motorrijders is de boete 230 euro, bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro. Voor voetgangers en fietsers blijft ProRail via toezicht ter plaatse handhaven.